Rikken bestrating en groenvoorziening
Het adres voor ontwerp, aanleg en onderhoud

Tuinadvies

Een verandering in uw tuin of bedrijfsterrein begint vanaf het moment dat er wordt nagedacht over een mogelijke herindeling. Daarbij is het belangrijk mee te nemen welk doel de ruimte dient, in welke omgeving de ruimte zich bevindt en welk materiaal er terug dient te komen. Zo is een gebruiksvriendelijke tuin gebaat bij orde, overzichtelijkheid, netheid en een onderhoudsvrij beplantingsplan, terwijl een levendige tuin bestaat uit veel onderhoudsintensief groen en het gebruik van verschillende materialen. Wij van Rikken bestrating en groenvoorziening hebben door de jaren heen voldoende ervaring opgedaan in het adviseren aan tuinen en bedrijfsterreinen voor overheden, instellingen en bedrijven.

Om een passend advies te geven die aansluit bij de wensen en behoeften, het gebruiksgemak, het onderhoudsniveau en elke prijsklasse, werken wij intensief samen met onze leveranciers. Hierdoor zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het buitenleven. Deze kennis delen wij graag met onze klanten, zodat we altijd een passend advies klaar hebben voor iedere klant. Wij beschouwen iedere klant als uniek, iedere omgeving is er één die de volle aandacht benodigd. Om u een passend advies te geven komen wij daarom graag bij u langs om een indruk te krijgen van de ruimte, te spreken over uw wensen en behoeften en advies te geven bij diverse zaken! 

Materiaaladvies

1. Bestrating: in de basis bestaat het straatwerk uit vier hoofdsoorten, te weten: beton, (gebakken) klei, natuursteen en keramiek. De mogelijkheden zijn onbegrensd, doordat er zowel verschillende afmetingen als afwerkingen verkrijgbaar zijn. Gaat u voor een groot, overzichtelijk terras met grote terrastegels of toch voor knusse tuinpaden van gebakken waalformaat? Kiest u voor een strak visgraatverband of gaat u voor een speels halfsteensverband?

1.1 Beton: het meest voorkomende materiaal in de bestratingsmaterialen is beton. De keuze uit betonproducten is onbegrensd. Of het nou gaat om terrastegels, klinkerstenen, kantopsluitingen of muurelementen, betonproducten zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Een betonproduct heeft als kenmerk dat het makkelijk verwerkbaar is, een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft en verkrijgbaar is in alle denkbare afmetingen. Daarnaast is vrijwel iedere denkbare kleur leverbaar in een betonproduct.

De laatste generatie betontegels en betonklinkers is voorzien van een opgebrande kleur- en slijtvaste toplaag, wat de duurzaamheid en het gebruiksgemak van het product heeft verhoogd. De producten krijgen hierdoor een moderne, strakke uitstraling, wat beton perfect toepasbaar maakt in moderne, eigentijdse en onderhoudsvrije tuinen. Indien een landelijke, speelse sfeer gewenst is, kan er voor een getrommelde betonsteen worden gekozen, wat eenzelfde uitstraling geeft als een gebakken kleisteen. 

1.2 Klei: een veelvoorkomend materiaal in tuinen, stadspleinen en trottoirs is een gebakken klinker. Deze steen, voorkomend in diverse formaten zoals waalformaat, dikformaat en klinkerformaat, is gemaakt van klein en verhit op een hoge temperatuur. Dit proces zorgt ervoor dat er een gebakken product ontstaat en daarmee voordelen met zich meebrengt. Kleurvastheid, slijtvastheid, duurzaamheid en het hebben van een natuurlijke uitstraling zijn enkele van deze voordelen.

Een gebakken product wordt veel toegepast in projecten waarbij een landelijke, sfeervolle of warme uitstraling benodigd is. Daarnaast is het mogelijk om een onderbreking te creëren bij enkele strakke bestratingselementen. Oude stadscentra, speelse tuinpaden of landelijke terrassen lenen zich bij uitstek voor een gebakken steen. De warme uitstraling creëert sfeer, de geringe maatverschillen geven een speels karakter en de verschillende formaten geven de mogelijkheid een veelvoud aan projecten te voorzien van een gebakken steen. 

1.3 Natuursteen: breng je tuin tot leven met een natuur eigen product van bijvoorbeeld graniet, basalt, leisteen, marmer of kalksteen. Natuursteen brengt een rustige, moderne uitstraling aan een tuin doordat ieder element uniek is. Omdat het product uit de natuur afkomstig is en dus niet aan bewerking onderhevig is geweest, zal elk element een eigen, unieke structuur en uitstraling hebben. Iedere soort natuursteen heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen zoals kras- en breukgevoeligheid en slijt- en kleurvastheid.

Door het grote aanbod van natuursteen is er voor iedere stijl een steensoort vindbaar. Een strakke tegel van graniet, een speelse tegel van leisteen of een robuuste tegel van basalt, het is mogelijk met natuursteen. De sterkste soorten, zoals graniet of basalt, hebben naast bestratingselementen ook enkele andere bewerkingsmogelijkheden zoals kantopsluitingen, muurelementen en steenstrips. Breng eenheid in uw tuin door zowel het terras als de bloemborders van dezelfde soort natuursteen uit te voeren.

1.4 Keramiek: ben helemaal bij de tijd met dé trend van het moment, keramiek. Het aanbrengen van een keramische tegel is een duurzame investering in uw tuin. Geef uw terras uitstraling en klasse door te kiezen voor een van de legio beschikbare kleuren en afmetingen. Een tegel van keramiek heeft als grote voordeel dat het de meest kleur-, slijt-, kras- en maatvaste tegel van het moment is. Gaat u voor een strakke, egale tegel of toch voor een speels karakter met een afwijkende afmeting en reliëf? Keramiek biedt een uitkomst voor alle toepassingen!

Keramische tegels waren tot voor kort alleen bekend voor binnenvloeren. Door de huidige kennis is het mogelijk een keramische buitentegel van 2 of 3 cm te produceren die gelegd dient te worden in een drainagemortel. Indien gewenst kan een keramische tegel dienen als inrit, waarbij de mortel zal worden voorzien van een ijzeren bewapening. De laatste generatie tegels is ook leverbaar inclusief complete ondervloer, waardoor de verwerking minder tijdsintensief is geworden. Ga voor duurzaam, ga voor de toekomst, ga voor keramiek! 


Krasgevoeligheid

Slijtgevoeligheid

Kleurvastheid

Poreusheid

Onderhoudsniveau

Prijsniveau

Beton

3

3

3

3

3

2

Klei

3

2

5

2

2

4

Natuursteen

2

2

3

3

4

3

Keramiek

1

1

5

1

1

5

Tabel 1: eigenschappen bestratingsmateriaal naar eigen inzicht, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend en gegeven informatie dient louter ter indicatie

2. Halfverharding: een speels element of een stevige ondergrond, halfverharding in de vorm van grind of split biedt beide mogelijkheden! Door te kiezen voor grind of split brengt u een luchtig element aan in uw tuin, zorgt u voor een goede hemelwaterafvoer en bespaart u onderhoud. Het materiaal zorgt voor een minder statisch karakter dan bestrating en geeft een speelse uitstraling. Wanneer het grind of split een zware belasting tegemoet gaat bij bijvoorbeeld een inrit, zal er altijd een grindmat onder het grind worden gelegd. Om het onderhoudsniveau zo laag mogelijk te houden, gebruiken wij altijd antiworteldoek onder het grind. 

2.1 Grind: rond van vorm, glad van structuur en een flexibele ondergrond. Grind is een sterke halfverhardingsvorm en wordt vaak gebruikt bij lange opritten, tuinpaden of ten behoeve van het afvoeren van hemelwater. Het materiaal is afkomstig uit rivieren, waarbij door het slijpen van het water de ronde vorm en gladde structuur is verkregen. Voordelen van grind zijn dat het weinig gevoelig is voor aanslag, het snel waterdoorlatend is, het inbraakpreventief werkt door het geluid en dat het een sterk gesteente is. 

2.1 Split: hoekig van vorm, een ruwere structuur en een stabiele ondergrond. Split is een wat zachtere steensoort, echter blijft het door zijn vorm beter op zijn plaats liggen en vormt daarmee een stabielere ondergrond dan grind. Het materiaal is afkomstig uit steengroeves en wordt gewonnen door natuursteen te breken in kleinere stukken. Voordelen van split zijn dat het vaster ligt dan grind, het verkrijgbaar is in meer kleuren en afmetingen en dat het een rustige, luxe uitstraling heeft. 

3. Muurelementen: het aanbrengen van groen laat een tuin leven, creëert sfeer en brengt een rustig gevoel. De aanwezigheid van bloemborders is een belangrijk element in een tuin waarbij de materiaalkeuze een grote rol speelt. Strakke muurelementen geven de tuin een strak aanzicht, brengen zichtlijnen aan en laten zich makkelijk verwerken. Elementen met een natuurlijke, ruwe uitstraling brengen speelse vormen en passen perfect bij een landelijke stijl. Staalsoorten stralen rust en eenvoud uit, terwijl het ook klasse toevoegt. De mogelijkheden bij het aanbrengen van bloemborders zijn ongekend, voor iedere stijl is er een materiaalsoort beschikbaar. Daarnaast zijn muurelementen een geschikt element om hoogteverschillen aan te brengen en te gebruiken als traptreden. Creëer hoogteverschillen in uw tuin en geef uw tuin meer diepte! 

3.1 Beton: een muurelement, stapelblok of kantopsluiting van beton heeft een strakke, moderne uitstraling waarbij de kleur- en afwerkingsmogelijkheden ongekend zijn. Gaat u voor een rustig, zwart gekleurd stapelblok met ruwe afwerking of toch voor een speelse, warme uitstraling met een bruin gekleurd muurelement? Voor iedere stijl van het huis en bijpassende tuin is er een oplossing beschikbaar. Betonnen elementen kenmerken zich door de vele kleursoorten, maatvastheid, verwerkingsmethoden en een goede prijs/kwaliteit verhouding. 

Gaat u voor een hoge strakke bloemborder vervaardigd uit grote stapelblokken? Gaat u voor een speelse border met een ruwe afwerking, ronde vormen en kleine muurelementen? Of gaat u toch voor een lage bloemborder vervaardigd van kantopsluitingen? Stapelblokken hebben verschillende motieven beschikbaar in de steen, waardoor er talloze sferen gecreëerd kunnen worden in uw tuin. Betonnen elementen bieden voor alle wensen een oplossing. Stapelblokken en muurelementen zijn in alle hoogten en kleuren beschikbaar. 

3.2 Natuursteen: een stapelblok, muurelement of kantopsluiting van natuursteen geeft een rustige, natuurlijke uitstraling in uw tuin. De elementen zijn verkrijgbaar in vele kleurvariaties en afmetingen, waardoor er bij iedere wens een oplossing beschikbaar is. Gaat u voor een robuuste uitstraling met basalt, een sierlijke uitstraling met hardsteen of toch voor een grove uitstraling met graniet? Natuursteen is verkrijgbaar bij ieder tuinontwerp, bij iedere woning en in vele prijscategorieën. 

Doordat elke soort natuursteen een eigen uitstraling heeft, wordt een eigentijdse, originele sfeer gecreëerd in uw tuin. Ieder element is uniek en dat maakt uw tuin een bijzonder samenspel van verschillende materialen, vormen en lijnen. Breng strakke lijnen aan met een basaltblok, geef uw tuin een speels karakter met een granietbiels of ga voor een elegante uitstraling met hardsteen. Laat u adviseren welke soort natuursteen het beste aansluit bij zowel uw wensen als het tuinontwerp. 

3.3 Metaal: een kantopsluiting van metaal geeft uw tuin klasse, straalt rust uit en brengt eenvoud in het ontwerp. Er zijn diverse mogelijkheden bij stalen kantopsluitingen, zoals verschillende kleuren, hoogten en afwerkingen. Voor elke type tuin is er een metaalsoort beschikbaar! Daarnaast is het geschikt om grote oppervlakten mee te bekleden, waarbij het staal dient ter decoratie. Geef uw tuin een kwaliteitsimpuls met een toevoeging van staal!

Wilt u het strakke ontwerp in uw tuin laten terugkomen? Kies voor staal in de kleur antraciet of roestvrij staal. Gaat u liever voor een modern ontwerp met een speels karakter? Ga voor cortenstaal, een staalsoort in een roestbruine kleur waarbij het oogt alsof het al jaren onderdeel is van uw tuin. Een robuust tuinontwerp laten maken? Ga voor verzinkt staal en geef uw bloemborder body. Laat u adviseren welke metaalsoort het beste aansluit bij het tuinontwerp en uw woning. 

E-mailen
Bellen
Map
Info